Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is azok a berendezések, melyek valóban költséghatékonyak, emellett pedig a környezetet is kímélik. Ilyen berendezés a hőszivattyú is, mely nemcsak a téli szezonban vesz le terhet a vállunkról, hanem nyáron is.

Ugyanis egy hőszivattyúval melegíthetünk a hidegben, de akár légkondicionálóként is üzemelhet a meleg nyári napokon. Sőt, mindezeken felül az egész év során lehetőségünk van általa a víz melegítésére is, így a bojler egyéb működtetési díjait is elfelejthetjük. Egy hőszivattyú a környezetéből vonja ki a hőt, és a környezetet kímélve hasznosítja azt. Egyszerűen elmondva a Nap környezetünkben tárolt energiáját használva tudjuk fűteni vele az épületeinket.

Azaz így 75%-ban környezeti energiát tudunk hasznosítani, amelyet villamos energiával kell pótolni. Persze többféle hőszivattyú is létezik. Megkülönböztetünk levegő-víz hőszivattyút, víz-víz hőszivattyút, talajkollektoros hőszivattyút és szondás hőszivattyút. Azt pedig, hogy egy adott épület esetében melyik lenne a leginkább célravezető, a környezeti adottságoktól függően kell meghatározni. De bármelyik is kerüljön beépítésre, abban biztosak lehetünk, hogy egy gazdaságos és biztonságos fűtési és hűtési rendszer birtokába jutottunk.