A téli zord időjárás ideje alatt mindig is az foglalkoztatta az embereket, hogy miként lehetne kevés energiafelhasználása által minél melegebb légkört kialakítani. Napjainkban már számos megújuló forrás közül válogathatunk, melyek nem csak költséghatékonyak, de környezetkímélők is egyben.

Melyiket válasszuk a két melegítő rendszer közül?

Egyre több pro és kontra érvet hallhatunk, azzal kapcsolatban, hogy melyik fűtési forma bizonyul a legjobb választásnak. Mi most kettő fűtési formát vettünk alapul, melyet szeretnénk bemutatni az olvasóknak. Fontos tudnivaló, hogy egyes fűtési formák főként akkor bizonyulnak a leghatékonyabbnak, ha azokat megfelelő módon kombináljuk. Pont így van ez a hőszivattyú és a napelem esetében is. Nehéz lenne megmondani, hogy melyik bizonyul a jobb választásnak. Sokkal inkább azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen eredményeket érhetünk el, akkor, ha együttesen alkalmazzuk őket. Mindkettő fűtési forma a zöld energiafogyasztású eszközök közzé sorolandó. Amely igazán nagy öröm, hogy napjainkban egyre inkább növekvő népszerűségnek örvendenek ezek a fűtési formák. Azért bizonyul a hőszivattyú és a napelemek kombinációja jó választásnak mivel, olyan energiaforrások kerülnek felhasználásra, melyek végtelennek nevezhetőek. A napelemek a napsugarak, még a hőszivattyúk a föld melegét szívják magukba.

Egy hagyományos fűtés esetén sokszor számolnunk kell azzal, hogy nagyon magas lesz a rezsi költségünk. Az energiatakarékos megoldások leginkább akkor bizonyulnak drágának, amikor be kell fektetni. Viszont ez az összeg leginkább 2-3 éven belül teljes mértékben megtérül és onnantól kezdve nem kell azon aggodalmaskodnunk, hogy miként is oldjuk meg a fűtést a leghidegebb napokon. Nem beszélve arról, nem csak a szobahőmérsékletét, de akár a melegvizet is előállíthatjuk ilyen módon. Továbbá a hőszivattyús megoldások akár nyári hőségek esetén, mint legkondicionáló is alkalmazhatóak.