A radiátor kellemes meleget eredményezhet a lakásban, azonban könnyen csökkenthető a hatásfoka pár egyszerű dologgal, amiről az ember nem is gondolná, hogy problémát okoz. Az alábbiakban megnézzük hogyan lehet maximalizálni a radiátor hatásfokát és mi az, amit érdemes kerülni!

Rengeteg lakásban található radiátor, éppen ezért sosem elég szót ejteni a radiátorokról. Sajnos sok esetben az ember magának nehezíti meg az életet, akár a radiátor működését tekintve is. Ha azt szeretnénk, hogy a fűtőtest a legtöbb meleget adja le, akkor az első számú arany szabály, hogy a radiátort nem szabad letakarni. Persze, jó dolog ilyen módon szárítani a ruhákat, azonban a szobában így akár több fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet, ráadásul az egészségünk szempontjából sem túl jó döntés. Nem csak, hogy nem szabad letakarni a radiátort, de az is fontos, hogy ne helyezzünk elé bútorokat, amik felfoghatják a meleg levegőt. Egyetlen esetben szabad csak kivételt tenni, még pedig, ha egy polcot szerelünk fölé. Ennek az az előnye, különösen a magas belmagassággal rendelkező lakásokban, hogy a meleg nem felfelé fog szállni, hanem a szoba belseje felé. Természetesen a polcot nem közvetlenül a radiátor fölé kell tenni.

Fűtési szezonNagyon fontos, a radiátor megfelelő működésének érdekében, hogy időnként légtelenítve legyen. Ez abban az esetben különösen fontos, ha úgy vesszük észre a radiátor nem működik megfelelően. Erre utaló jel lehet, ha a radiátor furcsa hangokat ad ki vagy az alja hideg marad, míg a teteje forró. A légtelenítés nem egy bonyolult művelet, így akár otthon saját kezűleg is el lehet végezni, szerelő segítsége nélkül. Ehhez egy légtelenítő kulcsra lesz szükség, de ha az nincs, akkor egy csavarhúzó is tökéletesen megfelel a feladatra. Mindezek által a radiátor által biztosított kellemes meleget hosszú időn át tudja élvezni az egész család!