A mai növekvő energia árak mellett mindannyian alaposan megfontoljuk, milyen fűtési megoldást választunk és azt hogyan alkalmazzuk. Sok esetben nem csak a rendszer fő elemeinek köszönhetően valósíthatunk meg gazdaságosabb fűtést, hanem a saját odafigyelésünknek köszönhetően is.

A folyamatos ki- és bekapcsolás nem jelent alacsonyabb fűtési költségeket. A lakás lehűlése után a légtömeget és a falakat újra fel kell melegíteni, ami jelentős mennyiségű hőenergiát követel meg. Emiatt szerencsésebb a lakás temperálása, azaz hőmérsékletének szinten tartása.

A hatékonyságot termosztátfejes radiátorszelepek alkalmazásával is fokozhatjuk, ezekkel kapcsolatban viszont tudni kell, hogy a központi termosztáttal egy helyiségben nem használható, mert a két elem együttes alkalmazása hibás működést eredményez. Érdemes külső hőérzékelésen alapuló intelligens fűtést alkalmazni, amely segít a túlfűtés elkerülésében, így rendkívül gazdaságos fűtést eredményez. Érdemes fejben tartani, hogy a hatékonyság megőrzése érdekében bizonyos időközönként teljes felülvizsgálatra van szükség; a rendszer fajtájától és korától függően ezt három-hat évente érdemes elvégeztetni szakemberrel.