Abban talán egyet érthetünk, hogy a karácsony hallatán a legtöbb embernek nem éppen a spórolás jut eszébe. Nem csoda, hisz adventkor némi túlzással ugyan, de kijelenthető, hogy az emberek két kézzel szórják a pénzt. Na, de miért is írunk mi erről?

A karácsony sajnos sok esetben nem arról szól, amiről kellene. Úgy is jellemezhetnénk, mint a pazarlás időszaka. Számtalan cikk található itt az oldalon, ami az energia takarékosság jegyében született, így azt éreztük, hogy erről a kiemelkedő időszakról is érdemes szót ejteni, mivel ebben az időszakban különösen beszélhetünk pazarlásról. Karácsonykor számtalan házat díszítenek fénysorok, különféle égők, amivel nincs is probléma, azt leszámítva, hogy zabálják az áramot. Természetesen nem azt mondjuk, hogy mondjon le ezekről, de érdemes nappali fénynél lekapcsolni őket és éjjel használni, amikor sokkal látványosabbak. Ezzel rengeteg energiát tudunk megspórolni. Akár mechanikus kapcsolót is használhatunk, amivel tökéletesen lehet időzíteni a karácsonyi fények ki-be kapcsolását.

Mindannyian tudjuk, hogy a karácsony a rokon látogatások időszaka is egyben. Vannak olyan családok, akik ekkor napokra elutaznak. Egy szóval semmi szükség rá, hogy a lakásban menjen a fűtés. Ha nincs is teljesen lekapcsolva, de érdemes legalább lejjebb venni, hisz semmi szükség rá, hogy a teljesen üres lakásban menjen a fűtés. A termosztát nagy segítséget jelenthet, mivel általa kiválóan lehet szabályozni a hőmérsékletet. Mivel odakint tombolnak a mínuszok, ezért nem érdemes hosszan nyitva tartani az ablakot, hisz csak kimegy a meleg. Azonban szellőztetni mindenképp kell, így érdemes pár percre kereszthuzatot csinálni, amivel gyorsan kiszellőzik a lakás és a hőmérséklet sem csökken le túlságosan. A friss levegő által az ember hőérzete és közérzete is jobb lesz. Ezekkel az apró trükkökkel januárra nem apad ki a családi kassza.