Azt a finom meleg érzést, amelyet a padlófűtéstől kap a lábad alatt, nem lehet máshoz hasonlítani, de elegendő-e a padlófűtés ahhoz, hogy egy egész szobát fűtsön?

Mire elég a padlómelegítés?

Ez egy gyakori kérdés, amelyet az emberek akkor tesznek fel, amikor arra gondolnak, hogy padlófűtést be kell-e építeni otthon vagy a munkahelyen, különösen akkor, ha már megszokták, hogy a perzselő forró radiátorok halmozzák fel a hőt. Ez a radiátorból kibuggyanó hő azonban csak a történet fele. A radiátorok és a padlófűtés közötti fő különbség az általuk használt hő típusa. A radiátorok konvekciós fűtést használnak, amely felmelegíti a radiátor körüli levegőt, emiatt a mennyezet felé emelkedik, ahol lehűl és visszaesik, hogy a fűtőtestek ismét felmelegítsék. Megállapíthatja, hogy más területeken, például a helyiségek közepén, gyakran hideg van.

A padlófűtés viszont sugárzó hőt használ fel, amelyben a rendszeren átgördülő csövek a fenti padlót melegíti. A padlóburkolat viszont megragadja a meleget, hogy melegítse a tárgyakat és az embereket a szobában. Ez azt jelenti, hogy egész testét melegnek érzi, bárhol is legyen a szobában. A padlófűtés ízléses, kényelmes és egyenletes hőeloszlást eredményez, és a legtöbb esetben hatásos, mint elsődleges hőforrás. A fő tényező az, hogy mekkora hőveszteség van a kérdéses helyiségből, és hogy ez nagyobb-e, mint a rendszer hőteljesítménye. Ezt bizonyos mértékben ellenőrizheti, ha megnézi, hogy az épület jól szigetelve van-e, és a legjobb padlót használja-e a hővezetéshez és elosztáshoz. A fa, a vinil és egyes szőnyegek 27 fokos padlóhőmérsékletet érhetnek el, míg a cserép és a kő magasabb, 30 fok körüli hőmérsékletet. Egyes anyagok korlátozhatják a padlófűtés hatékony behatolását a helyiségbe, mivel szigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, ilyenek például a szőnyegek és néhány laminált anyag. Éppen ezért egy teljes szoba fűtésére elég a padlófűtést használni.