A konyhamalac kifejezés igen megtévesztő lehet, hiszen jelenthet akár egy sertést a konyhaasztalon, vagy egy túlsúlyos embert, aki mindent elpusztít, amit a konyhában talál.

A konyhamalac viszont igazából egy konyhai eszközt jelent, pontosabban egy konyhai eszköz gúnyneve, aminek az a feladata, hogy apróra darabolja az ételmaradékokat, ami így bő víz segítségével a szennyvíz vezetékbe kerül, és így nem keletkezik dugulás. A konyhamalac tehát nagyban csökkenteni tudja a dugulás kockázatát, és csökkenti a szerves hulladékok számát is, ráadásul megszünteti az ételmaradékokból származó kellemetlen bűzt is.

Nagyon sokan gondolják úgy, hogy ezzel az eszközzel okozzák a dugulást, viszont nagyot tévednek, Amerikában például már több mint 50 éve használják ezeket a konyhamalacokat, és soha nem volt még rájuk panasz. Mielőtt viszont konyhamalacot vásárolna, mindenképpen érdemes megfigyelni a lefolyócső méretét, mert sajnos nem minden cső alkalmas arra, hogy konyhamalacot szereljünk fel rá. A modern konyhákban már megfelelő csövek vannak, de a régi konyhákban még 40 milliméter alatti csöveket szereltek fel, ami ténylegesen nem elég ahhoz, hogy fel tudjuk szerelni a konyhamalacot.