A dugulásoknál nagyon sokat jelent a megelőzés, hiszen ha megtesz bizonyos óvintézkedéseket, akkor azok által akár meg is előzhető egy komolyabb dugulás. Sokan értetlenül állnak egy-egy dugulás mellett, mondván, hogy ők már megtettek mindent annak érdekében, hogy elkerüljék a dugulást, viszont a „minden” alatt azt értik, hogy néha-napján valamilyen vegyszert öntöttek a lefolyóba, ez viszont messze nem elég.

A lefolyórács használata sok esetben „életmentő” lehet, amely ráadásul egy nagyon olcsó és praktikus eszköz. A lefolyórács azért annyira hatékony és ezáltal kedvelt, mivel a legtöbb dugulást képes megelőzni azzal, hogy már a gyökereinél véget vet a problémáknak. A lefolyórács képes felfogni minden olyan szennyeződést, illetve idegen anyagot, ami ha a lefolyóba kerülne biztos, hogy komoly dugulást okozna.

A fürdőszobában pedig felfogja a hajat, ami elzárná a lefolyó útját, és a nagyobb szappandarabokat is visszatartja, amelyek szintén gondot okozhatnak. A konyhában pedig a hajszálak helyett az ételmaradékokat, illetve zsírfoltokat képes felfogni, így megkíméli vezetékeit a dugulástól. A lefolyórács tehát a legjobb megoldás a dugulás megelőzésére.