A padlófűtés mérlegelésekor valószínűleg csempézett vagy betonozott helyiségek képeit látja maga előtt, amelyek kellemes melegek a láb alatt. De tudta, hogy padlófűtéshez használhat szőnyeget is?

A padlómelegítés és a szőnyeg

Míg a legtöbb ember valószínűleg nagyon kedveli a mezítláb sétálást egy szép meleg padlón, sokan azt feltételezik, hogy ezt csak laminátummal, kővel, betonnal vagy csempével lehet elérni. Ha azonban a szőnyegpadlót részesíti előnyben, akkor is választhatja a padlófűtést – csak néhány szempontot kell figyelembe venni. Először is meg kell értenie a padlófűtés működését. A padlófűtés egyenletesen terjeszti a meleget az egész házban, ahelyett, hogy a fűtőtestekkel tapasztalt meleg és hideg foltokat eredményezné. Ugyanis sugárzó hőt használ, nem pedig konvekciós fűtést. Sugárzó fűtéssel a padlót az alatta húzódó forró csövek melegítik, és a padló felmelegíti a helyiségben lévő tárgyakat. A padlóburkolat tehát a folyamat létfontosságú része. Nemcsak át kell engednie ezt a hőt, hanem kellően vezetnie is kell.

A csempe, a pala és a beton kiválóan vezetik a hőt, és az optimális választás a hatékonyság és a teljesítmény szempontjából. Más kemény padlók, mint például a laminált padló, szintén jól végzik a munkát. Bár a hő vezetése nem olyan jó, mint a kemény padlóé, a szőnyeg padlófűtéssel is használható, amennyiben nem túl vastag. A paplanokhoz hasonlóan a szőnyegnek is TOG besorolása van. Ha a szőnyegpadlót részesíti előnyben, akkor azt javasoljuk, hogy legfeljebb 1,5 TOG besorolású szőnyegeket válasszon. Ez biztosítja, hogy ne legyen túl vastag, hogy megakadályozza a szőnyegen áthatoló hő behatolását, miközben a padló felmelegszik, és megpróbálja ezt a meleget kisugározni a szobán. Bármi 1,5 felett túl vastag ahhoz, hogy a padlófűtés maximális hatását érje el. Egy másik fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a padlófűtési rendszer teljesítményének maximalizálása terén, a szigetelés.