Napjainkban egyre többet hallhatunk arról, hogy tudatosan éljünk, figyeljünk oda a táplálkozásra, a környezetünkre, stb. Mindez azért is olyan fontos, mivel csakis ez által óvhatjuk meg a saját magunk, illetve a családunk egészségét.

Mi is az a bioüzemanyag?

Ma már egyre több dolgot illetnek azzal a jelzővel, hogy bio. Mint pl. itt a bioüzemanyag is, melyet sokan nem ismernek, így szeretnénk bemutatni. Legegyszerűbben úgy jellemezhetjük a bioüzemanyagot, hogy olyan energiaforrásokból állítják elő, mint pl. élő szervezetek vagy általuk termelt hulladékok. Bioüzemanyagot előállíthatunk közvetlenül növényekből, de előállítható még kereskedelmi, háztartási vagy mezőgazdasági hulladékokból is. Ahhoz, hogy bioüzemanyagot nyerjünk, a biomasszát kell átalakítanunk. Melyet több módon is felhasználhatunk. Egyik ilyen forma, pl. a melegítés. Vagyis, hogy bioüzemanyagot nyerjünk a biomasszából, akkor azt egy formában melegítéssel is elérhetjük. A következő opció a konverzió. A konverzió végrehajtásához mikroorganizmusokat kell felhasználnunk.

A harmadik folyamat pedig a kémiai átalakítás. Ennek a folyamatnak a során, ugyanolyan kémiai folyamatokat kell alkalmazni, mint pl. a szén esetében, ha üzemanyagot szeretnénk nyerni. Ezeknek a folyamatoknak köszönhetően kaphatunk szilárd, gázalapú és folyékony üzemanyagot is. Azt, hogy milyen formában szeretnénk felhasználni, azt már nekünk kell eldönteni. Viszont a legtöbb esetben a szilárd állapotát használják fel. Amennyiben fűtési formának egy biomasszával üzemelő kazánt választunk, akkor sokkal kevesebb káros anyag kerül kibocsátásra a tüzelés során, mintha egy hagyományos tüzelés formát választanak. A legtöbb biomasszával működtethető kazán, olyan bioüzemanyagokkal működnek, mint biodízel, bioalkohol, etanol vagy biogáz, vagyis metán.