A kazánnak megfelelő nyomással kell rendelkeznie ahhoz, hogy a víz hatékonyan keringhessen az ingatlan körül. A kazánok tipikusan nyomásmérővel rendelkeznek, és nullától négyig terjedhet.

A nyomás fontos a hatékony melegítéshez!

A rendszerek többségében a nyomásmérőnek 1-2 bar között kell lennie (ezt gyakran zöld területként jelölik a mérőn), bár a kazán kézikönyve vagy egy fűtéstechnikus jobban tud tanácsot adni erről. Javasoljuk, hogy havonta ellenőrizze a kazán nyomását. Ha a kazán nyomása túl alacsonyra esik – ez nem annyira aggasztó, mint ha túl magas lenne, azonban hatással lehet a kazán hatékonyságára. Az eredményesség természetesen a hatékonysághoz kötődik, így ez azt eredményezheti, hogy lényegében többet fizet kevesebbért. Minden kazán gyártmányának és modelljének eltérő eljárása lehet erre, azonban a leggyakoribb mód az alábbiak szerint alakul: kapcsolja ki a rendszert és várja meg, amíg lehűl, keresse meg a töltőhurkot (ez egy hajlékony tömlő, amely a kazán alatt helyezkedik el, mindkét végén egy szeleppel), ellenőrizze, hogy mindkét vége rögzítve van-e a 2 szelephez, nyissa ki a szelepeket (mindkét oldalon lévő fogantyúk használatával és az óramutató járásával megegyező irányba forgatásával) – ez lehetővé teszi a hálózatból érkező hideg víz bejutását a rendszerbe.

Figyelje a nyomásmérőt, ahogy annak értéke növekszik – kezdje el bezárni a szelepeket, amikor a nyomás eléri az 1,5 bar körüli értéket (az óramutató járásával ellentétes irányba forgatva), hogy megakadályozza a víz ismételt bejutását a rendszerbe. Kapcsolja vissza a kazánt – esetleg állítsa vissza, ellenőrizve, hogy a nyomás a helyén maradt-e. Ha túl nagy a nyomás – előfordulhat, hogy légtelenítenie kell a radiátorokat -, a radiátor légtelenítése úgy történik, hogy a radiátor tetején található, az egyik végén elhelyezett kis szelepet “radiátorkulccsal” benyomva tartja és addig tartja így, amíg a levegő felszabadult.