Vannak, akik otthonuk hőmérsékletét Szahara-szerű fokokra szeretnék melegíteni, míg mások inkább egy sarkvidéki hangulatot élveznek, bár többségünk valahol a kettő közti hőmérsékletet kedveli. Az egész „mennyire legyen meleg a lakás?” téma egy kissé vitatott kérdés, ezért átveszünk néhány kulcsfontosságú pontot, és megpróbálunk tisztább képet adni arról, hogy a ház hőmérséklete milyen kéne legyen.

Milyen kell legyen a hőmérséklet otthon?

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az Egyesült Királyságban az otthon átlagos hőmérséklete 17,7 °C, míg az ajánlott szint 21 °C. Ezt a hőmérsékleti eltérés megmutatja, hogyan akadályozta meg az üzemanyagszegénység az embereket abban, hogy otthonukat megfelelő hőmérsékletre fűtsék – a becslések szerint jelenleg 2,5 millió ember él üzemanyagszegénységben. Néhány embernek magasabb hőmérsékletekre lesz szüksége – például az időseknek vagy a betegeknek, míg az átlagember alacsonyabb hőmérsékleten is tud élni. Kicsit furcsa, hogy éppen a kormány ajánlja ezt a viszonylag magas hőmérsékletet, amikor megpróbálják csökkenteni az energiafogyasztást. Őszintén szólva, az emberek többsége nagyon kényelmesen élhet 21 °C alatti hőmérsékleten is, tehát ne állítsa magas hőmérsékletre a termosztátot.

Sokan használnak termosztátot a hőmérséklet beállításához, de ellenőriznie kell, hogy a helyesen van-e beállítva. A termosztát úgy működik, hogy rögzíti a környezeti levegő hőmérsékletét. Ha a levegő hőmérséklete alacsonyabb, mint a termosztát, akkor üzenetet küld a kazánnak, hogy melegítse fel a levegőt, míg ha a levegő hőmérséklete magasabb, akkor szól a kazánnak, hogy kapcsolja ki a melegítést. Nagyon fontos, hogy megismerje házát és a meleget, amire szüksége van, ahelyett, hogy egy bizonyos szintet beállítana a termosztáton és elfelejtené. Ezt érvénytelenítheti egy vezeték nélküli termosztát segítségével, amelyet elhelyezhet bárhol, ahol csak szeretné.