Hazudott valaha arról, hogy túl hideg van más házában? Még akkor is, ha a közeli barátjánál történik ez, valószínűleg inkább elviseli a kellemetlen hideget, mintsem panaszkodna, vagy magára vállalná az ablak bezárását.

A megfelelő hőmérséklet

Ha van termosztátja (az otthonok túlnyomó többségének van), akkor állítsa be és hagyja, hogy dolgozzon. Ha az egész napot kint tölti hidegben, és hazajön, akkor kísértésbe eshet, hogy a fűtést olyan hőmérsékletre állítsa, amely jobban megfelel a pulyka főzésének, de végül is a legkényelmesebbnek tartott hőmérséklet nem változik csak azért, mert kint meleg vagy hideg van. A szoba hőmérséklete, vagyis a “kényelmes környezeti hőmérséklet, általában körülbelül 20 °C”. Ez a meghatározás hasonló marad az összes általunk vizsgált forrásnál, amelyek általában “20-22 fokos” hőmérsékletet idéznek. Hazánk kormánya korábban a nappali helyiségeknél 21, a hálószobáknál a 18 fokos hőmérsékletet ajánlotta, de most csak 18 fokot ajánlanak az egész otthonban. A statisztikák szerint a nyilvánosságnak fogalma sincs erről.

Nyilvánvalóan 20-ból 1 ember 30 fokosra állítja a termosztátot télen. Az átlagos háztartás termosztátja azonban 23 fokos. Vannak, akik szerint az átlag 17 fok. Sokan úgy gondolják, ez csak pár fok, és ami igaz, ez csak néhány fok. Ennek ellenére minden fokozat évi 10% -kos spórolással járhat a fűtési számláján. A 17 és 30 fok közötti különbség 130% -os különbséget jelent. Még a 22 és 18 fok közötti különbség is jelentősen megnöveli a havonta elvett pénzmennyiséget – és valószínűleg azért, mert eleve túl meleg és kényelmetlen. A számlák túlfizetését és azt, hogy nem érjük el a tökéletes otthoni hőmérsékletet a türelem hiánya és/vagy a termosztátok problémája okozza. Ha a fűtés tökéletes hőmérséklete minden alkalommal 18 és 22 fok között van, preferenciától függően – ez a lehető legalacsonyabb számot fogja eredményezni a pénztárcájának.