Manapság nem csak az autó, konyhai berendezések, illetve más technikai eszközöknél, de a gázkazánoknál is megfigyelhetünk újításokat, fejlesztéseket. De vajon miben is mutatkoznak meg ezek?

Különbségek a kondenzációs és a nem kondenzációs kazánok között

A manapság kapható kondenzáció kazánok nagyon hatékonynak bizonyulnak a mindennapokban. Továbbá még biztonságosabbak és költséghatékonyabbak is egyaránt. De mi az amit tudnunk kell egy új kazán vásárlása esetén? A kondenzációs kazánok hatékonysága abban rejlik, hogy az általuk termelt hőt sokkal jobban kitudjuk használni. A kondenzációs kazánok minden hőt felhasználnak, vagyis a felszabaduló gázokból is kiszűrik a hőt, majd ezzel melegítik fel a vizet a fűtőrendszerben a fűtés során. Továbbá nagyobb kapacitással is rendelkeznek, melyből az következik, hogy kevesebb fogyasztással nagyobb hőt érhetünk el.

Kondenzációs kazán

Kondenzációs kazán

Attól függetlenül, hogy kombinált vagy nem kombinált fűtést szeretnénk a kazán mindkét esetben lehet kondenzációs. A legnagyobb különbségnek talán az nevezhető, hogy kondenzációs kazán a helyiségből levegőt szív el, még a kondenzációs kazán teljesen el van zárva, így az a füstgázon keresztül nyeri a szükséges levegőt. Továbbá a kondenzációs kazánoknál nincs szükség, olyan pilóta fejre, amely állandóan ég, hanem olyannal vannak ellátva, amely csak, akkor gyullad fel, ha hőigényre van szüksége. Főként a régi kazánoknál volt megfigyelhető, hogy elvannak látva egy ellenőrző lámpával, amely állandó jelleggel ég. Attól eltekintve, hogy szükséges vagy sem. A nem kondenzációs kazánok minden egyes használat alkalmával akár 40%-ot is elveszíthetnek a hőből. még a kondenzációsok  akár 25%-al is hatékonyabbak lehet. Arról nem is beszélve, hogy éves szinten milyen nagy mértékű anyagi spórolásra tehetünk szert. Továbbá jelentős mértékkel kevesebb szén-dioxidot termel, mint a másfajta kazánok.