Az elektromos radiátor kifejezést nagyon sokan használják tévesen. Az elektromos radiátor hétköznapi neve falra felszerelhető elektromos fűtőtest, viszont rengeteg ember hívja azokat a készülékeket is elektromos radiátornak, amelyek valójában már az elektromos konvektor kategóriájába tartoznak.

Igazi elektromos radiátorokkal manapság már csak ritkán találkozhatunk, általában már csak a felsőbb kategóriás készülékeknek vannak olyan tulajdonságaik ami miatt esetleg bizonyos fűtőtesteket elektromos radiátornak hívhatnánk. Az elektromos konvektor az elektromos radiátortól eltér a hőközlés módjában.

Ez azt jelenti, hogy az elektromos konvektorok úgy fűtenek, hogy mozgásba hozzák és felmelegítik a helységben levő levegőt. Amennyiben kikapcsol a készülék, ez a folyamat azonnal leáll. Az elektromos radiátor ezen felül hőtárolást és hősugárzást is biztosítani tud. Az az elektromos radiátor kapcsol ki, akkor a hőtároló közeg, ami benne található, leadja a hőt, így a fűtés nem szűnik meg azonnal. Az elektromos konvektoroknál tapasztalható gyors leállás elnyúlik az elektromos radiátorok esetében, így ez gazdaságosabb és egyenletesebb fűtést képes biztosítani.