A zajos központi fűtési rendszert számos tényező okozhatja, amelyek közül soknak komoly következményei is lehetnek. A központi fűtési rendszert alkotó alkatrészek többsége fémből készül. A fém kibővül és összehúzódik, miközben felmelegszik és lehűl, tehát előfordulhat, hogy a központi fűtés működésé közben hallott hangokat csak ez a természetes folyamat okozza. Ha viszont nem, akkor valamilyen problémával áll szemben.

Mi lehet a gond?

Ha zajos kazánja van, az annak a jele lehet, hogy a kazán hőcserélőjében vízkő képződött. A vízkő leülepszik és korlátozza a víz áramlását. Tehát a hőcserélő belsejében lévő víz túlmelegszik. Amint a víz forrni kezd és gőzöl a kazán egy sípoló vízforralóhoz hasonló hangot adhat ki. Ez meglehetősen gyakori a régebbi fűtési rendszerekben. A fölösleges vízkő mennyiség eltávolításához vízkőoldószert adhat az adagoló és a tágulási tartályhoz. Miután megkerülte az oldószer a rendszert, öblítse át a központi fűtést tiszta vízzel, és adjon hozzá némi korrózió gátlót. A zajos kazánt a rendszer alacsony vízáramlása is okozhatja. A modern gázkazánoknak a megfelelő működéshez különleges áramlási sebességre van szükségük.

Az ellenőrzés elősegíti a probléma diagnosztizálását és megakadályozza a kazán zaját. A kazán kézikönyvében megtalálja a szükséges áramlási sebességet, vagy ha valóban elakad, vegye fel a kapcsolatot a gyártóval, és kérje meg őket, hogy adják meg az információkat. Ha a kazán nincs rendszeresen karbantartva, előfordulhat, hogy a zaj gyakrabban fordul elő, amikor bekapcsolja, vagy amikor forró vizet használ. Az is jó ötlet, ha egy tisztítószert használ, hogy megszabaduljon az iszapoktól és törmelékektől; ezek is alkalmasak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, ha automatikus leeresztő szeleppel vannak felszerelve. Az egyik módja annak, hogy megakadályozzuk a kazán zaját, hogy megvédjük azt a kemény víztől. Telepíthet vízlágyítót a jó vízellátás érdekében.