Miért érdemes infravörös panel rendszert használni?

Az infravörös fűtési rendszerek számos szempontból különböznek a központi fűtés hagyományosabb formáitól. Mint viszonylag új termék a háztartási fűtési piacon, kevesen értik meg az infravörös paneles fűtési rendszer választásának lehetséges előnyeit a gáz vagy az elektromos központi fűtés helyett.

Infravörös panelek

Az infravörös melegítők teljesen más fizikával működnek, mint a tipikus háztartási radiátorok és tároló fűtők. A radiátor konvekcióval melegíti a helyiséget; vagyis a körülötte levő levegő melegítésével. Amint ez a meleg levegő emelkedik, a hűvösebb levegő lép be helyette, és felmelegszik, majd emelkedni kezd. Ez egy kör alakú légáramot hoz létre, amelyben a levegő felmelegszik, emelkedik, lehűl, leesik és megismétli a ciklust mindaddig, amíg a fűtése be van kapcsolva – ezt konvekciós fűtőrendszerként ismerjük. Az ilyen rendszerek működnek, de számos hátrányuk van. Például a felmelegedni kívánt hely nagyságától függően nagyon hosszú időbe telhet, amíg felmelegszik – borzongva ülünk a fűtőtest mellett egy hideg téli reggelen, és várhatjuk, amíg megkapjuk a kívánt meleget.

Ahelyett, hogy konvekcióval működne, az infravörös fűtőberendezéseink infravörös sugárzással működnek – ugyanazzal a nap által kibocsátott energiával. Az infravörös sugárzás nem tévesztendő össze a káros sugárzási formákkal az emberek és az állatok számára teljesen biztonságos és természetes, hiszen naponta felszívja azt, valahányszor kint jár a napsütésben. Csakúgy, mint a nap, az infravörös fűtési rendszerek sem pazarolják energiájukat a levegő fűtésére. Ehelyett az infravörös sugárzás hullámait minden szilárd tárgy elnyeli (pl. falak és bútorok), amelyek molekuláris szinten melegítik őket. A hagyományos konvekciós fűtési rendszerekhez képest ez a folyamat hihetetlenül gyors – ha egy aktív infravörös fűtőpanel elé áll, szinte azonnal észreveszi a bőre melegedését, és a szoba néhány perc múlva kezd melegedni.