Mint sok más építési szabályzatnál, a kazán füstelvezetőjére vonatkozó jogszabályok az évek során sokkal szigorúbbak lettek. A kazánt szinte bárhová el lehet helyezni a házban, nem probléma, de manapság vannak nagyon szigorú szabályok, amelyeket a szerelőnek be kell tartania, ami néha azt jelenti, hogy a kazán helyzetének meg kell változnia, vagy a füstelvezetőt kell mozgatni.

A füstelvezető helyzete

A kazán méretétől függően az füstelvezetőt bizonyos távolságra kell elhelyezni a legközelebbi ablaktól vagy ajtótól. Jellemzően ez körülbelül 30-60 cm-t jelent. Ennek oka az, hogy az égés során keletkező égéstermék tartalmazhat veszélyes gázokat, például szén-monoxidot, tehát nem akarja, hogy ez a gáz túl közel legyen egy nyíláshoz mint például egy ablak, ahol az visszatérhet a szén-monoxid a lakásba. Van néhány kevésbé nyilvánvaló szabályozás, amely befolyásolja a füstelvezető elhelyezését. Ugyanazon távolságra kell lennie az épület sarkától, legalább 60 cm-re a lapos tetők vagy erkélyek felett, megfelelő távolságra a talajtól és a csatornaktól, valamint az eresztől. Az égéstermékből származó gáz forró lehet, tehát a füstelvezetőt úgy kell felszerelni, hogy távol legyen mindenki bőrétől, és távol kell tartani minden olyan anyagtól, amelyre ez a hő rossz hatással lehet. Például legalább 30 cm-re kell elhelyezni a műanyag ereszcsatorna alatt.

Egy másik szigorítás a füstelvezető elhelyezkedése terén az az, hogy az ingatlan határvonalához viszonyítva hol helyezkedik el a füstelvezető. Ez különösen akkor lesz releváns, ha a füstgáz közvetlenül az utcára kerül. Ha a füstelvezető körülbelül 60 cm-re belül van az ingatlan határvonalától, az egészségre és biztonságra nézve rossz hatással lehet azokra, akik arra sétálnak, így ez nem engedélyezett. Általában, ha a füstelvezető egy nyilvános sétány mellett helyezkedik el, akkor a füstelvezetőt 2,1m felett kell tartani, hogy az égéstermék-gázok mindig fejmagasság felett legyenek.