Egy olyan családban, ahol elég népes a csapat sokszor gondot okozhat, hogy ki mikor használja a fürdőt vagy a zuhanyzót. Ezen pedig még csak az ronthat, ha még a víznyomás is rossz.

Mi állhat az alacsony víznyomás hátterében?

Mi most kiderítjük, hogy mi is állhat a rossz víznyomás hátterében, ugyanis nagyon kellemetlen, sőt fájdalmas lehet, ha valaki épp zuhanyozik, a másik pedig mosogat és a beállított hőfok hirtelen megemelkedik és az egész testét leforrázza. A házak többségénél a vízvezeték úgy van kialakítva, hogy a fő vízvezeték törzs több ágban végződik. Amely úgy fest, hogy a ház különböző pontjaira egy nagy csőben jut el a szükséges vízmennyiség, melyből egy-egy ponton elágaznak vezetékek. Ilyen pl. zuhanyzó, mosdó, vagy a WC. Főként ezek akkor jelentenek problémát, ha alacsonyabb a víznyomás. Pl. ha a WC-t szeretnénk leöblíteni, akkor a tartály feltöltésére a hidegvíz kerül előnybe és ez meghúzza a vezetékekben található vizet. Így, ha a zuhany alatt áll valaki, akkor oda a zuhanyhoz vezető vezetékekbe kevesebb hideg víz jut egyszerre és innen következik az, hogy aki a zuhany alatt áll az könnyedén leforrázhatja magát, ugyanis abban a pillanatban csak a meleg víz fog áramlani.

Alacsony víznyomás

Alacsony víznyomás

Ám hogy akadályozhatjuk ezt meg? Sajnos ez nem csak a zuhany és a WC esetében igaz, hiszen legyen szó mosógépről, mosogatóról vagy bármilyen más készülékről, melynek vízre van szüksége, az ugyanazt a problémát idézheti elő, mint a WC. Ennek a problémának az enyhítésére azt tehetjük, hogy ilyen esetekben a szelepeket kisebbre állítjuk, így a WC tartály, vagy más berendezés, amely épp meghúzná a vizet az lassabban töltődjön fel. Így a zuhany alatt álló személy elkerülheti ezt a kellemetlenséget, ugyanis akkor nem fog olyan mértékben elveszni a hideg víz és nyugodtan zuhanyozhat tovább. Ám hogy ne kellejen mindig a szelepeken állítgatni, erre ma már kaphatunk nyomáskiegyenlítőt, mellyel ezeket a problémákat könnyedén orvosolhatjuk.