Napjainkban ma már számtalan fűtési forma közül válogathatunk, így mindenki a saját igényeihez mérten alakíthatja ki az otthonát. Régebben a radiátorok voltak az igen közkedveltek, ma már szinten minden lakásban a padlófűtésre esik a választás.

Miért éppen hőszivattyú?

Mint már megszokhattuk, igen jellemző, hogy mindenki az mellett érvel ami a sajátja. Így igen nehéz eligazodni abban, hogy mi alapján is válasszuk ki az otthonunkba a megfelelő fűtési formát. A hőszivattyús rendszerek kialakítása igen költséges, viszont érdemes azt szem előtt taratani, hogy ezek a költségek 2-3 éven belül teljes mértékben megtérülnek. Egy olyan fűtési formáról beszélhetünk, amely megújuló így nem kell attól tartanunk, hogy egy téli napon nem lesz mivel felfűtenünk az otthonunkat. További a kezdeti árakhoz viszonyítva, már évről évre kevesebb árért tudjuk bevezetni az otthonunkba. A hőszivattyú további előnye, hogy nem csak melegítésre, de akár hűtésre is alkalmazható. A hőszivattyú különböző szolgáltatási között megtalálhatóak még a levegőfűtés és hűtésen kívül a páratartalom szabályozás, illetve a melegvíz biztosítása. Amennyiben a hosszútávon gondolkodunk akkor mindenképp egy jó megoldásnak bizonyul.

Tulajdonképpen egy központi szivattyúról beszélhetünk, amelynek a legfőbb célja az, hogy átadja a hőt a talaj felső rétegébe. Ahhoz, hogy ezt a rendszert kialakítjuk szükségünk lesz kút furatatásra, melyek mélysége nagyon változó lehet. Vagyis akár 10-150 méterig is terjedhet. Majd az itt talált magas hőmérsékletű energiát különféle vezetékeken keresztül jutaták el a kijelölt helyre, amely lehet lakás, ház, vagy bármilyen más ingatlan. Majd itt kerül leadásra a magas hőmérsékletű hő. Mielőtt bele kezdenénk az új rendszer kialakításába, nagyon fontos, hogy olyan szakemberekkel tárgyaljunk, akik pontosan megtudják mondani, hogy mekkora kapacitású rendszerre lesz szükségünk.