A fafűtés az egyik legolcsóbb módja otthonunk melegen tartásának, mivel így úszhatjuk meg legolcsóbban a telet. az, hogy milyen tűzifát használunk, nagyban meghatározza, milyen költséges is lesz az idei tüzelés. megkülönböztetünk kemény és puha fafajtákat.

Kemény fák

Többek között a cser-, tölgy-, bükk-, gyertyán-, kőris- és akácfa sorolható a kemény fafajták közé. Elsősorban e kemény fákat szoktuk tüzelésre használni, igaz hogy nehezebben gyulladnak meg, mégis sokkal tovább égnek, mint a puha fák bármelyike. Hő leadásuk is jóval nagyobb, és nehezebben is vizesednek. Bár keményfák esetében nem olyan nagy probléma, ha nedves a fa, hisz annak köszönhetően még tovább kitart majd a tűzön. Ez mindaddig nem gond, amíg van némi száraz fánk, amivel begyújthatunk és táplálhatjuk a tüzet, ameddig az elég intenzíven ég ahhoz, hogy egy nedvesebb fa ne oltsa el a tüzét.

Puha fák

Begyújtáshoz inkább a puha fákat ajánlott használni. Bár nem annyira hatékonyak, mint a keményfák, mégis a vékonyra hasogatásuk sokkal könnyebb lesz puhaságuk miatt. Ilyen fafajták például a nyár, nyír, fenyő, fűz és éger. Igaz, hogy könnyen vizesednek ezért nem árt minél korábban beszerezni őket. Begyújtásnál minél szárazabb a fa annál jobb.