Mindmáig talán a legtöbb lakásban megtalálható fűtési módnak nevezhető a házközponti, illetve távfűtéses rendszerek, melyek legtöbb esetben a radiátorok által adják át a hőt.

Mire kell oda figyelnünk?

Ma már nem csak a különféle bútorok közül válogathatunk, hanem arra is van lehetőségünk, hogy a több fajta radiátor közül is kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbbet. Ám itt nem csak a külső dizájnra kell figyelnünk, hanem már tényezőket is figyelembe kell vennünk, mint pl. fűtőérték, a lakás melyik részébe kerül, méretek, csatlakozások, illetve a szín is külön igényelhető. Elsőre talán furának hallatszik ez a sok szempont, de gondoljuk csak át, mikor egy kanapét választunk az új otthonunkban, akkor hány szempontot vesszünk figyelembe, annak érdekében, hogy mindenki részére megfeleljen. Ilyen pl. a kanapé mérete, hogy kihúzható-e, illik-e színben a szobához, stb. Amikor z új otthonunkat tervezzük, akkor érdemes arra törekedni, hogy megtaláljunk egy, olyan stílust, amely a család minden tagjának elnyeri a tetszését, hiszen a jobb esetben akár egy élten át is néznünk kell.

Radiátor vásárlás

Radiátor vásárlás

Az mellett, hogy egy radiátor esztétikailag mennyire felel meg talán a kisebb gondnak mondható, sokkal inkább arra kell odafigyelnünk, hogy megfelelő hőérzetet biztosítson, abba a lakótérbe ahova elhelyezzük. Tervezéskor mindig pontosan fel kell mérnünk azt, hogy a tervezett fűtési rendszer adottságai megfeleljenek a szoba méreteinek, fekvésének, a nyílászárók tulajdonságaihoz, illetve a kazán típusához. Továbbá egy szakember által mindig végeztessük el egy pontos kalkulációt, amely által felmérhetjük, a radiátorok teljesítményét. Ezt az értéket nem szabad figyelem elől téveszteni, és jelentős mértékben eltérni sem tőle. Ugyanis a kisebb méretű radiátor nem tudja majd kellően felfűteni az adott helyiséget. A túlzottan nagy radiátorok esetén pedig jelentős költségnövekedésre számíthatunk.