A gázkazánok egyre hatékonyabbak és megbízhatóbbak, mindez azért, mert az évek során sokat fejlődött a technológiájuk és energiatakarékosabbak is lettek, viszont ezzel érzékenyebbek is. Sok mindenre érzékenyek lehetnek, például a feltöltött víz, mennyiségére, de akár a levegő minőségére is.

Az új fűtési rendszert minden esetben le kell mosni még a beüzemelés előtt, ami persze nem egy egyszerű slagozás kell legyen, hanem egy igazi gépi tisztítás, amely minden szennyezőanyagot kitisztít a rendszerből. Ezen kívül a feltöltött víz minősége is nagyon fontos szerepet játszik. Be kell állítani a víz keménységét, valamint a vezetőképességet, és azt is, hogy mekkora legyen az ásványi anyagok és a sók koncentrációja.

A nem megfelelő vízminőség akár garanciavesztéssel is járhat, hiszen a szerelők tudják, hogy mik kell legyenek az értékek, a szakszervezetek viszont ezeket meg is mérik, javításkor illetve beüzemeléskor is, tehát ha nem a megfelelő vizet használja, akkor elveszítheti a garanciát. Nemcsak a garancia miatt érdemes viszont odafigyelni a víz minőségére, hanem a kazán hatásfoka, illetve élettartama miatt is, illetve a zajosság is fontos szempont lehet ilyenkor.