Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a szén-monoxid-mérgezést?

A szén-monoxid mérgezések jelentős része megelőzhető lenne, amennyiben az ingatlan-, lakástulajdonosok gondot fordítanának a gázberendezések-, vezetékek rendszeres ellenőrzésére. A karbantartás hiányára vezethető vissza az elégtelen levegő utánpótlás, ami a szénmonoxid-mérgezés – sokszor végzetes – tüneteit váltja ki. A gázkészülékek helyes üzembe helyezésével, a folyamatos szellőztetéssel és tudatos odafigyeléssel megoldást jelentene, nehogy az alkalmi meghibásodás végzetesnek bizonyuljon és tragédiába torkolljon.

A szén-monoxid (CO) olyan vegyület, mely az éltető oxigént kiszorítva sokszorosan ráakaszkodik a hemoglobinra és a bejut a vérkeringésbe, illetve a szövetekbe. Minél több CO kerül az emberi szervezetbe, annál több kellemetlen tünet jelentkezik. Ha 30% alatt marad a gáz belélegzése, fejfájás és erős szédülés figyelmeztet a bajra, viszont e fölött már sorozatos panaszok jelentkeznek egészen az eszméletvesztésig. 50%-os koncentrációt meghaladva a fizikum már nem képes tovább nélkülözni az oxigént, agyi károsodástól megkezdve a halálig bármilyen visszafordíthatatlan folyamat beállhat. Mivel a szén-monoxid mérgezés tünetei – rossz közérzet, hányinger, hányás, mellkasi fájdalom – könnyen összekeverhetők más betegség tüneteivel, ajánlatos azonnal orvoshoz fordulni!

Kiket veszélyeztet a szén-monoxid mérgezés elsősorban?

Sajnos, a tapasztalatok szerint a nem megfelelően működő, szivárgó gázkészülékek okozzák a legtöbb problémát. Ellenőrzés híján gyakorlatilag időzített bombaként jelentkeznek egy bizonyos idő elteltével; a meglepetés erejével hatva a gáz másodpercek alatt szétterjed a bel térben. A lakásban vagy házban tartózkodó személyek tehetetlenek, amennyiben későn veszik észre a problémát. Általában a régi gázberendezésekkel gyűlik meg a baja a szerelőknek is, hisz sokszor nem szabvány szerint vannak felépítve és hibásak, esetleg korrodáltak az alkatrészek. A szakemberek a szellőztetők előnyeire hívják fel a figyelmet, melyek életmentőek lehetnek hasonló esetekben. A szelelő konvektorok mellett a grillek és a motorok zárt térben való használata is veszélyes, különösen a gyermekekre.

A gázkészülékek mely részeit szükséges ellenőrizni?

A tüzelőberendezések, a vezetékek és a kémény rendszeres kontrollja a kiindulási pont a megfelelő védelemhez, már ami biztonságos gázszolgáltatást jelenti. Évente egyszer ajánlatos szakemberrel átnézetni a nevezett eszközöket, hogy időben, még a fűtési szezon megkezdése előtt felfedezhetőek legyenek az esetleges meghibásodások. A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelkezése szerint a gázszerelők kötelesek jegyzőkönyvet kiállítani a vizsgálatokról és aláírásukkal hitelesíteni, hogy az ellenőrzött gázkészülékek üzemképesek és használatuk biztonságos.

Szén-monoxid-mérők jelentősége

A gáz összetételének fokozott ellenőrzése kívánatos, pláne akkor, ha korábban már tapasztaltak rendellenességet otthon a gázberendezéseknél. Fontos szerepe lehet a védelemben a szén-monoxidot érzékelő készülékeknek, melyek időben kiszűrik és jelzik a CO nagy koncentrációjának jelenlétét a levegőben. A nemzetközi szabványnak megfelelő mérőkkel esély nyílik rá, hogy időben kiderüljön az esetleges gázszivárgás. A lényeg a kifogástalan műszer, amely szakember ajánlása alapján kerül beszerelésre az adott helységbe. Ha betartják a biztonsági előírásokat, hasznos segítség lehet, de csak és kizárólag akkor, amennyiben a tudatos odafigyelés is adott a gázszolgáltatás helyes igénybevétele kapcsán, megfelelően működő berendezésekkel.