A lakás villamos hálózatának kiépítése, illetve a villanykapcsolók helyének megválasztása komoly odafigyelést és alapos tervezést jelent. Sajnos nagyon sokan csak a beköltözést követően jönnek rá, hogy a kapcsolók elhelyezése nem a legszerencsésebb, de ilyenkor már nincs mit tenni, legalábbis nagyobb felfordulás nélkül a hiba nem javítható…

A különböző villamos szerelvények tervezésénél figyelembe kell venni minden egyes helyiség megközelíthetőségét, illetve a haladási irány. Ha egy helyiség két bejárati oldallal is rendelkezik, akkor mindkét oldal saját kapcsolóval kell rendelkezzen. Annak érdekében, hogy a világítás fel- és lekapcsolása bármely oldalon lehetséges legyen, váltókapcsolókra van szükség.

Mivel a kapcsolókat hosszú távú használatra vásároljuk, érdemes megfelelő minőségűt választani. Ez nem csak a várható élettartam és a dizájn tekintetében fontos, hanem a biztonság miatt is. Sajnos a piacon megjelentek azok a távol-keleti kapcsolók, amelyek használatát ajánlott elkerülni. A kapcsolók vásárlása esetén részesítsük előnybe a megbízható elektrotechnikai szaküzleteket, amelyek kínálatában ellenőrzött minőségű termékek szerepelnek.