Odakint hideg van, azonban szerencsére mi ezt a lakás melegéből nézhetjük. A kellemes melegben az ember szívesen kortyolja meleg italát és hálát ad a fűtésért. Azonban a kellemes melegben nem csak mi érezzük jól magunkat, hanem a penészspórák is.

A kellemes melegnek mindenki örül, hisz alapvetően azt jelenti, hogy az embernek nem kell saját otthonában dideregnie, valamint a fűtés is jól működik. Azonban a kellemes melegben nem csak mi érezzük jól magunkat, hanem a penészspórák is, melyeknek a meleg tökéletes közeget nyújt a szaporodáshoz. A ritka szellőztetés szintén kedvez a penészspóráknak. Érdemes még az elején tisztázni, hogy mi az, ami kedvez a penésznek, ez pedig nem más, mint a meleg és a nedvesség. Télen gyakorlatilag minden adott ahhoz, hogy a penészspórák elszaporodjanak a lakásban. Szerencsére lehet ellene tenni, meg lehet akadályozni a penész megjelenését. Ennek egyik legkiválóbb módja, ha a lakásban biztosított a megfelelő légmozgás. Télen sem szabad ignorálni a szellőztetést, mindössze pár percre érdemes kereszthuzatot csinálni, hogy legyen a lakásban némi légmozgás, továbbá egy párátlanító készülék is sokat segíthet.

Szintén sokat segíthet, ha a lakásban van ventilátor, mellyel légmozgást lehet előidézni, aminek köszönhetően szintén leredukálhatjuk a penész megjelenésének esélyét. Ráadásul a levegő mozgás segíthet kiszárítani a potenciálisan nedves felületeket, ahol a penésznek lenne esélye megtelepedni. A szellőztetés, légmozgás leginkább az olyan helyiségekben szükséges, ahol a penész kialakulására nagy esély van. Ilyen például a fürdőszoba, ahol a meleg és a nedvesség is sok esetben állandó. A légtisztító is jó megoldás lehet, mivel kiszűri a levegőből a spórákat. Ha pedig már megjelent a penész, akkor sokat segíthetnek a mai modern penészlemosók is. Ugyanakkor az egyszerű ecet is nagy segítséget jelenthet a penész elleni harcban.