A csőtörést vagy a csőrepedést nagyon sok minden okozhatja. Elvégre gondoljunk csak arra, hogy valójában milyen igénybevételnek és környezeti viszontagságnak vannak kitéve a vízvezetékeink. A csöveknek ellen kell tudniuk állni a nyomáscsökkentésnek, mely a változó vízfogyasztásból ered.

Ugyanakkor megterhelhetik a vízvezetékeket a földmozgások, a rajtuk való közlekedés, de a hőmérséklet változása is. Ezen felül azonban a csőtörés kialakulásához nagyban hozzájárulhat a csövek kora, a korrózió vagy az esetleges növények, melyek benövik azt. Tehát mindebből az következik, hogy sosem lehet tudni, hogy nálunk mikor következik be a baj.

Ha azt észleljük, hogy csőtörés vagy csőrepedés van a házunk táján, akkor természetesen szakembert érdemes hívni, de vannak olyan feladatok, amelyeket mi is el tudunk és el is kell, végezzünk. Első lépésként meg kell állapítani a csőtörés vagy csőrepedés helyét. Ha ez megvan, következhet a csőtörést észlelt terület áramtalanítása, ezzel ugyanis közvetlen életveszélyt kerülhetünk el. Ezt követő fontos lépés pedig vízelzárás. Ez történhet az érintett szakasz, de akár a főcsap elzárása által is. Ez a lépés abból a szempontból is nagyon fontos, hogy ne növekedjen meg a szükségestől nagyobb mértékben a számlánk. Ha e feladatokat elvégeztük, akkor már valóban nincs más hátra, mint a szakember kihívása, hiszen ennek a problémának a megoldását nem érdemes halogatni. Mindenkinek az érdeke, hogy a csőtörés vagy csőrepedés minél előbb javításra kerüljön.