Több típusú hőszivattyút is ismerünk, és korántsem olyan egyértelmű, hogy melyik az a típus, amely a leghatékonyabban fog működni az otthonunkban. Bár természetesen mindegyiknek megvannak a saját előnyeik és hátrányaik, azok nem ugyanúgy jelentkeznek a más-más környezeti feltételek mellett.

Így mielőtt nekilátnánk az egyik típusú hőszivattyú telepítésének, mindenképpen érdemes felmérni ezeket a feltételeket, hogy később biztosak lehessünk abban, hogy a környezet energiáját a legoptimálisabban felhasználó rendszerrel rendelkezünk. Az első és legfontosabb annak a megállapítása, hogy milyen a környezetünk hidrológiája.

Ha például van a környezetünkben tó, illetve legalább 2 m mélységű felszíni víz, akkor érdemes annak a hőjét hasznosítanunk. Persze telepíthető víz-víz hőszivattyú akkor is, ha nem rendelkezünk ilyen forrással, azonban ebben az esetben is meg kell vizsgálni, hogy milyen mélységben található talajvíz, annak milyen a hőmérséklete, a minősége, illetve hogy mekkora mennyiségről beszélünk. A levegő-víz hőszivattyú esetében fontos ismernünk például az uralkodó szélirányt is, hogy annak a hőjét a lehető legoptimálisabban használhassuk fel.

Azonban a talaj hőmérsékletét felhasználó hőszivattyú esetében pedig ismerni kell annak a tulajdonságait. Ismernünk kell például a talaj összetételét, és azt, hogy az milyen hőátadási tulajdonságokkal rendelkezik. Mindezek ismerete nemcsak ahhoz segít hozzá minket, hogy milyen típusú hőszivattyút telepítsünk, hanem ahhoz is, hogy az adott típust hogyan építsük ki. Ezért semmiképpen se hagyjuk ki a környezetünk felmérését a rendszerünk beépítése előtt!