Ha az ön otthonában is rossz a gáz keringése, mint pl. hatástalanok a sugárzók, akkor ezt a dugulás okozhatja a fűtőtestekben, ezért fontos, hogy pontosan azonosítsák a probléma okát annak megfelelő megoldása érdekében. Ez az útmutató segíthet olyan ellenőrzések elvégzésében, amelyek a probléma pontos diagnózisához és végül megoldásához vezetnek.

A dugulás megoldása

Ahhoz, hogy megtudhassa mi okozta a dugulást ellenőrizze, hogy a kazán megfelelően működik-e. Ellenőrizze az égő nyomását is. Vegyen egy mintát a radiátor vízből és vizsgálja meg a szuszpendált szilárd anyagokat vagy az elszíneződést, ami jelezheti a korróziót. Ha vöröses árnyalata van a víznek, az azt jelzi, hogy a vas-oxid jelen van, ami aktív korrózióra utal. A rendszerbe tehát levegő kerülhetett. Ha a vízben fekete részecskék vannak jelen, akkor a rendszeren belül nagy betétek lehetnek amik szintén dugulást okozhatnak.

Fűtési rendszer

Fűtési rendszer

Ha a víz tiszta, azt sugallja, hogy a rendszer aktív korróziómentes, de nem szünteti meg a korrózió lehetőségeit a jövőben. Ellenőrizze a szivattyút. Nyissa ki az összes radiátor szelepet, és ha szükséges, csavarja le a radiátorokat. Nézze meg, hogy a szivattyú sebességének növelése javítja-e a keringést. Nagyon fontos meghatározni, hogy van-e olyan radiátor, amely egyáltalán nem melegszik. Ez is azt jelezheti, hogy dugulás van a   rendszerben. A hűtőberendezésekben és a korróziótörmelékkel kapcsolatos dugulásokat vegyi tisztítással kell megoldani. A tisztítás előtt ellenőrizze, hogy a betápláló és tágulási tartály tiszta és bakteriológiai vagy mikrobiológiai szennyeződésektől mentes-e. Szükség esetén szigetelje le, ürítse ki, tisztítsa és fertőtlenítse is azt. Ha a hidrogéntermelés lenne a probléma, a tisztítót legalább 24 órán át kell keringgetni. Ha azonban a rendszerben régi vagy nagy mennyiségű törmelék keletkezett, legalább egy hétig próbálkozzon a duguláselhárítással.