Nincs annál jobb, mint felébredni vagy hazajönni egy szép meleg házba, amikor kint hideg az idő. Ha azonban már bekapcsolta a fűtést és felfedezte, hogy a radiátora hideg marad, akkor könnyen előfordulhat, hogy segítségre van szüksége.

A hideg radiátor!

A hideg radiátorok jelentősebb problémákat is jelezhetnek, például a rendszerben keletkező törmelék okozta eltömődést vagy rossz rendszerbeállítást. Az első tennivaló, ha a radiátor hideg, amikor arra számít, hogy meleg lesz, az az, hogy ellenőrizze a fűtési rendszerét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő beállítással rendelkezik és megfelelően működik-e. Ha kombinált kazánja van, ellenőrizze, hogy a melegvízre és a fűtésre egyaránt be van-e állítva, nincs-e nyári üzemmódban, és nincs-e hibakód. Míg az első kettő egyszerű beállítással állítható be, a hibakód kezelése kissé bonyolultabb lehet. Alternatív megoldásként további információt a kazán felhasználói kézikönyvében talál.

Míg egyes hibakódokat a felhasználó kijavíthat, addig másoknak szükségük lehet egy Gas Safe minősítéssel rendelkező szakember segítségére. Mindig kövesse a felhasználói utasításokat, és ne próbáljon meg egyedül megjavítani bármit is, ha nem biztos benne. Ha van termosztatikus radiátor szelepje (TRV), és az összes radiátora forró, kivéve talán 1 vagy 2 hideget, azonnal próbálja ki ezt az egyszerű tippet. Keresse meg a szerszámosládát, és vegyen elő egy kalapácsot (lehetőleg egy kicsit) és/vagy egy hosszú orrú fogót – majd: menjen egy hideg radiátorhoz, csavarja le a TRV talpat, és spricc ide a WD40-ből. Óvatosan koppintson rá egy kalapáccsal, hogy megkönnyítse a fém csapot. Csavarja vissza a TRV-t. Ha a TRV-ben lévő csap meghibásodott, akkor forró vizet kell visszafolyatni az ezelőtt hideg fűtőtestbe. Valószínűleg nagy összeget spórolt meg magának ezzel a lépéssel, hiszen nem kellett hozzá szerelőt hívnia és meg is oldott a problémát.