Ha elektromos fűtésre kerül a szó, mindenkinek rögtön az jut eszébe, hogy villannyal fűteni drága mulatság. Nos, ez igaz, viszont nem drágább, mint gázzal, ha megfelelő elektromos fűtőtestet szerzünk be. Sőt, a környezetet is kíméljük.

Melyik elektromos fűtőkészülék a legspórolósabb?

Ha elektromos fűtőtestről van szó, a norvégok a legjobbak. Már az 1948-as években az elérhető áron és egyszerű kiépíthetőséggel járó fűtőpanelek fejlesztésébe kezdtek. E készülékek hosszú élettartalommal és karbantartást nem igénylő belső tartalommal büszkélkedhetnek évek óta. Néhány nagyobb norvég elektromos fűtőkészüléket fejlesztő cég: Adax, Glamox, Adax Neo.

Hogyan működik?

Mint az bármely fűtőpanel működésének esetében elmondható, a levegőt fűtőbetét segítségével fűtik, ez egy speciális kerámia maggal rendelkező fémötvözet. Ehhez a fémötvözethez csatlakozik egy termosztát, mely nem engedi felmelegedni azt 400 Celsiusosnál magasabb hőfokra. Viszont ez a felületi hőmérséklet pont elég ahhoz, hogy a fűtőpanelen át, a felső szabadon hagyott részen, 45-60 Celsiusos meleg levegő távozzon. Ezt még kiegészíti a fűtőbetét körül helyezkedő alumínium lamellasor is, mely hőterelő és hőtároló funkciókkal is rendelkezik. Ez a felületi hő elegendő ahhoz, hogy otthonában 5-27 Celsius fokú hőmérsékletet elérjen, és ezt tartani is tudja az egész szezonon keresztül.