Az olajfűtést általában egy „nedves” fűtési rendszerben szokás használni, ahol egy olajfűtésű kazán fűti a vizet, majd biztosítja a központi fűtést radiátorokkal, valamint a forró vízzel amely a csapokon átfolyik otthonunkban.

Olajfűtésű kazán előnyei

Az olaj jellemzően egy eléggé drága anyag, viszont az utóbbi időben nagymértékben esett az értéke, ezért ha olajjal fűtünk, akkor sokkal költséghatékonyabban át tudjuk vészelni a téli fűtési szezont. Az olaj ráadásul egy nagyon hatékony anyag, így minden egységnyi energia után nagy mennyiségű meleget fog nyerni. A modern kondenzációs kazánokat amelyek forró füstgázt pazarolnak el egy szabványos kazánban, könnyen ki lehet cserélni egy olajfűtésű kazánra, hiszen így kevesebb elpazarolt anyag lesz jelen.

Olajfűtésű kazán hátrányai

Hiába csökkent az olaj értéke, hiszen az olajfűtésű fűtési rendszer beépítése roppant költséges lehet, ráadásul a tároló tartályok általában elég csúnyák. Ezek az olajfűtésű gázkazánok, valamint a fűtési olajtartály évente karbantartást igényel. Végül pedig a legtöbb olajfűtésű kazán földön álló, ezért nagyon nehezen lehet csak olyan modellt találni, amely a falra szerelhető.