Ha a fűtést mindig bekapcsolja hagyja, a kazánnak folyamatosan működnie kell, hogy a hőmérsékletet egy meghatározott szinten tartsa, míg a beállított időpontokban történő be- és kikapcsolás csak egy adott időszakban melegíti otthonát; a kazánnak azonban keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy a házat a kívánt hőmérsékletre melegítse.

Melyik az olcsóbb megoldás?

A válasz tisztán attól függ, hogy milyen jól szigetelt az otthona. Ha otthona nagyon jól szigetelt, akkor jobb, ha a fűtést beállított hőmérsékleten hagyja bekapcsolva, ahol a termosztát a kazánnal együttműködve fenntartja a hőmérsékletet viszonylag könnyen, mivel kevés hőveszteség fordul elő. Ezzel szemben, ha otthona nem energiahatékony, például viktoriánus ingatlan, akkor jobb, ha csak akkor melegíti fel, amikor szüksége van rá. Az emberek többsége napközben nincs otthon, tehát a legtöbben néhány órára fűtenek be kora reggel, így a lakás kényelmes hőmérsékletű lesz, amikor felébred, majd újra kell fűteni délután és estére. Költséghatékonyabb lesz a ház fűtése, ha csak akkor fűt amikor szüksége van rá, mivel a hő, amelyet előállít, elég gyorsan el fog veszni a falakon keresztül, tehát ha ezt a melegebb hőmérsékletet folyamatosan fenntartja, akkor a kazánnak hihetetlenül keményen kell dolgozni.

Ez azt jelenti, hogy nem mindig lesz meleg otthonában, de ha napközben dolgozik, az sokkal olcsóbbá tenné a dolgokat, mintha a kazán egész nap bekapcsolva maradna. A hatékonyabb kazán beszerzése a jobb fűtésvezérlés mellett a számlák csökkentésében is segíthet. Például, ha nincs termosztátja, akkor valószínűleg túlmelegedik az otthona, amikor a programozó beindul. A radiátorok termosztatikus szelepei szintén szabályozhatják a helyiség hőmérsékletet, és lehetővé teszik az olyan helyiségek fűtésének leállítását, ahol nem szokott sokat tartózkodni. Úgy tűnik, hogy sokszor emlegetjük, de valójában alapvető igazság az, hogy ha jól szigetelt házban él, kevesebbet fog költeni fűtési számlájára.