A padlófűtés manapság a fűtési rendszereknek egy nagyon elterjedt és kedvelt formája, ezért érdemes tisztában lenni néhány dologgal, például azzal, hogy ennek a fűtési rendszernek mik az előnyei, illetve a hátrányai.

A padlófűtés előnyei

Ha energiatakarékosságra vágyik, akkor mindenképp jó megoldás lehet a padlófűtés, hiszen ezzel nagyobb összegeket spórolhat meg. Más klasszikus fűtési rendszerekkel ellentétben a padlófűtés által sokkal nagyobb területen képes sugározni a meleg. A padlófűtés hőelosztása egyenletes, ráadásul össze is lehet egyeztetni valamennyi energiatermelő típussal is. Ha úgy döntene, hogy kipróbálja a padlófűtést, akkor helyet is spórolhat meg a lakásban, hiszen a radiátorok vagy éppen a kandallók nagyobb területeket is igénybe vehetnek. A rendszer nagyon sokáig tartja a meleget, és igen nehezen hűl ki.

A padlófűtés hátrányai

A padlófűtés legelső és legnagyobb hátránya is egyben, hogy a precíz beszerelés miatt egy nagyobb összegbe is kerülhet a beüzemelése, valamint a keringető-szivattyú miatt több kazánhasználatra is szükség van. Ezen kívül a rendszer felfűtési ideje igen hosszú ideig tart, valamint egy másik igen erős hátránya, hogy ha meghibásodik, akkor csak abban az esetben lehet megjavítani, ha felbontjuk a padlót.