A passzív ház (vagy Passivhaus) egy olyan épület, amely rengeteg energiahatékonysági előírásnak felel meg. A referenciaértékek komolyan súlyosak, tehát a passzív házak túlnyomó része új épület, amelyeket szándékosan terveztek e szigorú előírásoknak megfelelően. A cél egy olyan épület létrehozása, amely nélkülözheti a hagyományos fűtési rendszert, és teljes mértékben fenntarthatja a hőkomfort szintjét.

Mivel valósul ez meg?

Ez nagy mennyiségű kiváló teljesítményű szigeteléssel, rendkívül hatékony huzatvédelemmel és néhány nagyon egyszerű fizikával érhető el. A meleget ezután egy minimális teljesítményű hővisszanyerő szellőztető rendszerrel tartják fenn. Míg a passzív ház státuszát a nagyon komoly hivatalos szabványok érik el, addig a fenntartható otthont sokkal nehezebben meghatározható. Alapját a fenntartható anyagok felhasználásával és ökológiai szempontok szerint tervezett és épített szerkezet képezi. Ennek hatásköre sokkal szélesebb, mint egy passzív ház esetében, amely diktálja és megköveteli lakói környezetvédelmi magatartását. A fenntartható épületeket gyakran például a tömegközlekedési összeköttetők közelében építik, hogy minimalizálják a gyakori utazások negatív hatásait. Ezek a házak a környezet lehető legnagyobb mértékű károsításának elkerülése érdekében épültek.

Egyes fenntartható házak külső erőforrásigény nélkül támogatják a hálózatot. A fenntartható élet ehelyett összekapcsolható egy megújuló külső energiaellátással, ezt a saját eszközeikkel előállított energiával együtt használva. Ez a forma viszont nem tudja felvenni a versenyt a Passzív Ház szigorúan szabályozott hővezetékével, és általában nem közelíti meg azt az energiafogyasztás szempontjából sem. A passzív ház az emberi fiziológiát használja a testhő és az emberi találékonyság kombinációjával a meleg fenntartása érdekében. Hihetetlenül hatékony rendszer, és a jövőben mindannyian izgatottan várjuk a további fejlesztéseket.