A radiátor telepítése szakember keze-munkáját igényli, de bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy kénytelenek vagyunk saját magunk telepíteni a radiátort. Ilyenkor jól jön egy útmutató, ami lépésről lépésre végig vezet a radiátorok telepítésének rejtelmeibe.

Hasznos útmutató a radiátor telepítéséhez

Mielőtt elkezdenénk az új radiátor telepítését figyelembe kell vennünk a vízvezeték-csonkok elhelyezkedését, amelyeket majd a radiátorra fogunk bekötni. Fontos, hogy a megfelelő helyen legyenek. Ezt komoly számítások után tudjuk leellenőrizni. Az új radiátor felszerelése előtt meg kell győződnie arról, hogy készen áll-e a radiátor a melegítésre. Első lépésként a radiátorszelepek beszerelése a cél. Ehhez a feladathoz használhatunk teflonszalagot. Ha a szelepek felkerültek a radiátor máris készen áll a telepítéshez és már csak a falra kell felszerelni, illetve rákötni a fűtési rendszerre, majd letesztelni.

Fűtési szezonA radiátor felszerelése a falra, a hely meghatározásával kezdődik. Ki kell mérnünk a helynek a középpontját, ahova fel szeretnénk helyezni a radiátort. Egy mérőszalaggal mérjük meg a radiátor szélességét, majd jelöljük be a falon ezt az adatot és ennek a méretnek központját is jelöljük be. Ez nagyban megkönnyíti a tartókonzolok pontos felszerelését a falra. Ezt követően meg kell mérnünk a radiátoron lévő fogantyúk közötti távolságot, majd ennek a méretnek a felét mérjük ki a falon mindkét irányba a falon lévő középpontból kiindulva. A magasságra is fontos odafigyelni, lehetőleg se túl magasra, se túl alacsonyra ne tegyük a radiátort a hatékonyság érdekében. Miután elkészültünk a konzolok felszerelésével, csatlakoztathatjuk a radiátort a rendszerhez. A falra való szerelés kicsivel igényesebb munkát kíván maga után, ha úgy érezzük meghaladja a képességeinket mindenképp hívjunk szakembert, mert könnyen kárt is okozhatunk a fűtési rendszerben.