Radiátorok légtelenítése egyszerűen

A reggelek fagyosak lettek, és otthonának belseje is hidegnek tűnik? Ha a fűtése be van kapcsolva, de a ház határozottan hidegnek érződik, akkor lehet, hogy csapdába került a levegőt a rendszerben.

Légtelenítés és annak fontossága

Az egyszerű megoldás valószínűleg az, hogy radiátorainak légtelenítésre van szüksége – és ez megoldja a problémát. Mielőtt azonban ezt megtenné, ellenőrizze a komolyabb problémák jeleit. Keressen rozsdát vagy vizet a radiátorok alatt – ez szivárgást jelenthet a fűtési rendszerében. Ellenőrizze, hogy a kazán áramellátása világít-e, hogy a kazán nyomása megfelelő szinten van-e és nincs-e szivárgás a kazánból. Könnyű megmondani, hogy mikor van szüksége egy radiátornak légtelenítésre, mivel a felső rész sokkal hűvösebb marad, mint az alsó rész, vagy súlyos esetekben az egész radiátor hideg marad, amikor a fűtési rendszert bekapcsolják. Ez azért történik, mert a csapdába esett levegő kiszorítja a meleg vizet, amely rendesen felmelegíti a hűtőt.

Ez a levegő akkor szabadul fel, amikor légteleníti a radiátort. A forró víz szabadon áramolhat, amikor a levegő felszabadul. Már egy kicsit túl technikainak hangzik? Pedig egyáltalán nem nehéz a folyamat. Ha otthonának 2 szintje van, akkor először a földszinti radiátorokat kell légteleníteni. Azt is célszerű elmondanunk, hogy a radiátor a legtávolabb legyen a kazántól. Miután légtelenítette az összes földszinti fűtőtestet, az emeletre mehet, ismét a kazántól legtávolabbi radiátorral kezdve. Ne felejtsen el megbizonyosodni arról, hogy kikapcsolta a központi fűtési rendszert, mielőtt megkezdi a radiátor légtelenítését. Ez nagyon fontos, mert egyes vízszivattyúk – attól függően, hogy a rendszerben hol vannak felszerelve – valóban több levegőt szívnak be a radiátorba és következésképpen a fűtési rendszerbe, ha be vannak kapcsolva, miközben kinyitják azt a bizonyos légtelenítő szelepet.