Az ősz beköszöntével sokan már azon gondolkodnak, hogy a hidegebb időre felkészüljenek és a fűtés rendszer készenlétben legyen, ha olyanra fordul az idő akkor gond nélkül alkalmazni tudják.

Mikre érdemes oda figyelni?

Sokan annak érdekében, hogy ne érje őket váratlanul a fűtés szezon kezdete már szeptemberben beindítják a rendszert, hogy kipróbálják, hogy minden rendben működik-e. A másik fele, akik nem olyan szorgosak, azok októberben kezdenek el foglalkozni a fűtéssel, és sokszor akkor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy bizony karbantartásra szorul. Annak ellenére, hogy a legtöbb modern berendezés mellett a fűtés is gombnyomásra működik, érdemes jó néhány ellenőrzési műveletet végre hajtani. Attól eltekintve, hogy a kazánunk milyen energiaforrással táplálkozik érdemes külön figyelmet fordítani a füstgázok elvezetésére, illetve a kéményre. Azért is érdemes karbantartást végezni egy hosszas nyári szünet után, mivel ez a pár hónap alatt dugulás is következhet a felgyülemlett szennyeződéséknek köszönhetően. Az ilyen dugulások következménye pedig nagyon veszélyes lehet, hiszen így a káros füstgáz, vagyis a széndioxid nem tud megfelelően eltávozni az otthonunkból, amely könnyedén mérgezést is okozhat.

Fűtési szezon

Fűtési szezon

Attól függetlenül, hogy milyen fűtéssel állunk szemben, gáz vagy olajjal, minden szezon kezdete előtt érdemes szerelőt hívnunk, aki szépen átellenőrzi a kazánt, hogy van-e rendes húzatja, illetve, hogy a kémény tiszta-e  A kéménynél még külön fordítsunk figyelmet a kondenzvíz elvezetésére. Amennyiben első alkalommal indítjuk be a kazánt, hosszú idő után, akkor arra kell még oda figyelnünk, hogy érződik-e gázszag. Amennyiben igen, akkor szivárgásról van szó, amely a hibás tömítés legbiztosabb jele. Majd ezt követően a fűtőrendszert is ellenőrizzük, hogy rendesen fel van-e töltve hőhordozó folyadékkal.