Az ősz beköszöntével sokan már azon gondolkodnak, hogy a hidegebb időre felkészüljenek és a fűtési rendszerek is készenlétben legyen. Ugyanis, ha hidegre fordul az idő, akkor gond nélkül alkalmazni tudják őket.

Miért fontos a karbantartás?

Sokan annak érdekében, hogy ne érje őket váratlanul a fűtés szezon kezdete már szeptemberben beindítják a rendszert, hogy kipróbálják, hogy minden rendben működik-e. Azok, akik mellőzik ezt a próba fűtést, sokszor érheti őket, olyan váratlan meglepetés miszerint, mikor hidegre fordul az idő és fűteni kellene, akkor valamilyen hibát észlelnek. Ez igen kellemetlen lehet, hiszen ilyenkor a szerelők is sokkal elfoglaltabbak és bizony sok esetben akár napokat is várni kell a megérkezésükre. Ma már sok helyen találkozhatunk, olyan modern megoldásokkal, ahol az okos berendezések mellett a fűtés is gombnyomásra működik. Ám ezeknél is ajánlott jó néhány ellenőrzési műveletet végre hajtani. Attól eltekintve, hogy a kazánunk milyen energiaforrással üzemel érdemes külön figyelmet fordítani a füstgázok elvezetésére, illetve a kéményre.

Fűtési rendszer karbantartás

Fűtési rendszer karbantartás

A karbantartás azért is fontos, hiszen a hosszas nyári szünet után ez a pár hónap alatt akár dugulás is következhet a felgyülemlett szennyeződésék által, melyek belekerülhettek a kéménybe. Az ilyen dugulások következménye pedig nagyon veszélyes is lehet, hiszen így a káros füstgáz, vagyis a széndioxid nem tud megfelelően eltávozni az otthonunkból, amely könnyedén mérgezést is okozhat az ott lakknak. Attól függetlenül, hogy milyen fűtéssel állunk szemben, gáz vagy olajjal, minden szezon kezdete előtt érdemes szerelőt hívnunk, aki szépen átellenőrzi a kazánt, illetve a kéményt. A kéménynél még külön ajánlott figyelmet fordítani a kondenzvíz elvezetésére. Ugyanis, ha az nem megfelelően van megoldva, akkor további fennakadásokkal kell szembe néznünk.