A kandallók közül megkülönböztetünk nyílt és zárt égésű berendezéseket. Továbbá megkülönböztetjük még a szerint a kandallókat, hogy milyen tüzelőeszközt igényel, és, hogy milyen technológián alapul.

Hagyományos kandalló

A fatüzelésű kandallókat sokféle módon be lehet építeni. Kevés tüzelőanyaggal is óriási meleggel tudja elárasztani a helyiséget. Előnytelensége, hogy hamar kibocsájtja a hőt, és rövid idő alatt kihűl. Az ilyen típusú fűtőrendszer nem képes egy egész lakás fűtésére. Kerüljük az olyan tüzelőanyagokat, mint a fahulladékok, a lakkozott, festett faanyagok, helyettük válasszunk száraz, kemény fát, mert a kandalló így fog megfelelően működni.

Vízteres kandalló

A kandallók közül a legújabb típusú a vízteres kandalló, vegyes tüzelésű kazán és hagyományos fatüzelésű kandalló kombinációja. A tűz a vizet melegíti, mivel a tűzteret víztartály veszi körül, a felmelegített víz a fűtőtestekben kering, de felhasználhatjuk a háztartásban, vagy a központi fűtés elemeként. A vízteres kandallóval való fűtés gazdaságos, viszont a beszerzése, és bekötése magas költségekkel jár. Ez a kandalló a lakás dísze is lehet, mivel megjelenése esztétikus.