A mai modern ablakok nagyon jól szigetelnek, így a szobából nem tud kimenni a meleg, és nem jön be a hideg sem, viszont ilyenkor megfeledkezünk a szén-monoxidról, ugyanis ha zárt térben nyílt égésterű fűtési rendszer van beépítve, akkor szén-monoxid keletkezhet.

A szén-monoxid keletkezésének okai

A szén-monoxid kialakulásának leggyakoribb okai a következők: a fűtési rendszer hibája, modern nyílászárok, szellőztetés hiánya, rossz kémény, a kipufogógáz amely zárt térben például egy garázsban felhalmozza a szén-monoxidot, valamint akkor is alakulhat ki szén-monoxid ha a fűtőkészülék belső levegőt használ. Éppen ezért érdemes beszerezni egy szén-monoxid jelző készüléket, amellyel életeket is menteni lehet.

A szén-monoxid jelzők helyes használata

Amikor elhelyezi a szén-monoxid jelzőt, mindig vegye figyelembe, hogy a vészjelző legyen annyira hangos, hogy akár éjszaka fel tudjon rá ébredni a család, hogy mindenképpen fejmagasság fölé helyezze, hiszen a szén-monoxid elkeveredik a levegővel, viszont könnyebb annál. Végül pedig érdemes azt is ellenőrizni, hogy megfelelően a helyére erősítette azt, hiszen csak akkor működik a készülék ha stabilan el van helyezve a plafonon, vagy a falon.