Eldugult szennyvízcsatornák esetén érdemes szerelőhöz fordulni, hiszen ez nem olyas valami, amit otthoni praktikákkal kezelni lehet. Ha a kültéri szennyvízcsatorna dugul el, az talán a legkényelmetlenebb és legkellemetlenebb az összes létező dugulás közül, és még rosszabbá válik a helyzet, ha nem fordul idejében szerelőhöz.

Ezt a fajta dugulást okozhatják, a fák gyökerei, szerves hulladékok lerakódása, törmelékek, valamint egyéb kellemetlen szennyeződések. A csatornatisztítást a szakemberek magas nyomású tisztítógéppel végzik. Így a törmelékek összegyűlnek a tisztító aknánál, innen pedig már kézzel is eltávolíthatjuk. A gép előnye viszont, hogy tiszta vízzel dolgozik, így a talaj sem károsodik kémiai vegyszerektől. Ha a beltéri szennyvízcsatorna mondja fel a szolgálatot, az általában a lefolyóba jutó kozmetikumok, és zsíros lerakódások miatt alakul ki.

Belső csatorna esetén a problémát nehéz megoldani magasnyomású géppel, mivel ez nagy károkat okozhat, ezért a szakemberek kamerás felmérést végeznek, a felmérés után pedig azt a technikát alkalmazzák, amely a legkevesebb kárt okozza.  Érdemes tehát szennyvízcsatorna duguláskor is szakembert hívni, aki rövid idő alatt megoldja a legkellemetlenebb problémát is.