Miután egy vihar során villámlás gyújtott be egy fadarabot a nagyon távoli múltban, az emberek elkezdtek sziklákat ütögetni egymáshoz, hogy a tűz által melegítsék fel akkori „otthonukat”. A tűz a barlanglakások közepében volt, ahol a füst elszállt a barlang magasan lévő nyílásain keresztül és a tűzrakás meleget árasztott a bentlakóknak.

A fűtés evolúciója

A görögök az ókorban központi fűtést fejlesztettek ki a padlóban lévő füst elvezetőkön keresztül, amelyek egy központi tűz által előállított rendszer volt és az épület körül volt kiépítve. Számos felső osztályú otthonban megjelentek hipokrómikus kemencék, amelyek az üres helyeket melegítették ki a padló alatt, amelyek a falak csöveihez kapcsolódtak. A világ különböző kultúrái hasonló kemencéket használtak, amelyek idővel hatékonyabbá váltak. A Római Birodalom bukása után a fűtési módszerek visszatértek a primitív stílusú fűtéshez, egy kandalló egy olyan helyiségben, amelyben a mennyezeten keresztül távozik a füst, később pedig ez a ma is használatos kéménybe fejlődik át. A kémény szinte minden házban megjelent, majd egyidejűleg a kályhák is. Az 1700-as években az oroszok megkezdték a vízmelegítéssel kapcsolatos központi fűtés tervezését, az oroszországi Nagy Péter volt az első, aki nyári palotájában élvezte a forró vizet és a légfűtést. Az épületnek egy szilárd tüzelőanyag-égető kazánja volt.

Fűtés történelme

Fűtés történelme

Az 1800-as években az angol William Strutt feltalált egy meleg levegős kemencét, ami felmelegítette a hideg levegőt és a fűtött levegő egy sor csatorna mentén haladt át a szobákba. Néhány évtizeddel később, a franciaországi lakásokban már forrólevegős kemencéket használtak. Az 1900-as években Alice Parker szabadalmaztatta az első központi fűtési rendszert, a konstrukciója lehetővé tette egy egyedi kemence kialakítását. Eltekintve attól, hogy ő volt az első aki földgázt használt fel fűtéshez, a designja lehetővé tette, hogy egy  rekeszből a hideg levegőt a kemencébe húzzák. Ezt a levegőt ezután egy hőcserélőn vezették át, amelyet a csatornákon keresztül egy ház helyiségeihez szállítottak a vezetékeken keresztül. A ma használatos fűtés rendszerek komoly változásokon mentek keresztül az idők során, de valljuk be megérte. A fűtés evolúciójának és az emberi leleményességnek köszönhetjük, hogy az otthon melegét biztosító modern fűtési rendszereket használhatjuk a hideg szezonban.