Az ünnepi rohanásban mindenki egy kicsit figyelmetlenebb, feszültebb. Szenteste azonban mindenki egy kicsit megnyugszik annak örömére, hogy elkészült az étel, minden ajándékot sikerült beszerezni, amik a fa alá kerültek és együtt a család. Azonban ekkor is vannak veszélyek, amik a lakásra és annak lakóira leselkednek.

A fények is hozzátartoznak az ünnepekhez, így gyakran gyújt a család gyertyát, különösen az adventi koszorút, valamint tesz a fára csillagszórót. Ezzel nincs is semmi baj, kivéve abban az esetben, ha őrizetlenül hagyjuk ezeket. A fűtési szezonban, különösen az ünnepek alatt megszaporodik a lakás tüzek száma. Természetesen mindenki úgy gondolja, hogy vele ez nem történhet meg, azonban a baj egy pillanat alatt megtörténhet. Van pár apróság, amire érdemes ügyelni, annak érdekében, hogy otthona és szerettei az ünnepek alatt is biztonságban legyenek. Senkit sem szeretnénk megakadályozni abban, hogy gyertyát gyújtson, azonban, ha így cselekszik, akkor sose hagyja felügyelet nélkül, továbbá olyan helyre helyezze a gyertyát, ahol nem gyulladhat meg semmi a környéken, továbbá alátétet is érdemes tenni alá a biztonság kedvéért.

Ugyanez vonatkozik a csillagszóróra is. A kandallóban táncoló lángnyelvek varázslatos hangulatot eredményeznek a szobában. A varázslat azonban könnyedén átcsaphat pokolba, ha az ember nem ügyel a kellő tűzvédelmi szabályokra. Különösen abban az esetben, ha nyitott kandallóról van szó, semmilyen bútor nem lehet a közelében. Ez nem csak a bútorok kapcsán fontos, hanem az egyéb, könnyen gyulladó anyagok esetén is igaz, például a szőnyeg kapcsán. Éjszaka, ha aludni megy a család, akkor mindent oltson el és a karácsonyfa égősort is húzza ki. Ha megtörténne a baj valamilyen elektromos berendezés által, akkor soha ne vízzel próbáljon meg oltani, sokkal inkább poroltóval.