Bármilyen szerelésről, barkácsolásról is legyen szó, a saját tudásból, házilag végzett munkálatok mindig kétkedésre adnak okot. Egyrészt, aki nem szakember, az nem biztos, hogy fel van készülve minden eshetőségre, és nem biztos, hogy nem csinál még nagyobb kárt azzal a bizonyos javítással.

Másrészt pedig vannak bizonyos veszélyességi tényezők, amelyek ugyancsak aggodalomra adnak okot. Nincs ez másképp a villanyszerelés esetében sem, ahol nem mindig a feladat nehézsége jelenti a legnagyobb problémát, hanem a veszélyessége. Hiszen árammal dolgozni nem éppen a legbiztonságosabb feladat.

Ha házi villanyszerelésről beszélünk az elsődleges, valóban mindenki által elvégezhető feladat talán az égő cseréje. Azonban már itt is érdemes odafigyelni a foglalat állapotára, és az áramtalanításra, hogy ne történhessen probléma. A lámpa lekapcsolása pedig reméljük mindenkinek alap.

A másik villanyszerelési feladat, amelyet sokan saját maguk végeznek el, az a konnektor szerelése. Ennek megvalósításához akár az interneten is találhatunk leírásokat. Azonban soha ne kezdjünk bele kellő felszerelés nélkül! A fázismérő például elengedhetetlen e feladat során.

Bármit is csináljunk, ne kezdjünk bele segítség nélkül. Mindenképpen legyen velünk valaki, aki gyorsan tud reagálni, ha baj van, és aki oda tud figyelni arra, hogy a munkálat közben ne kapcsolhassák vissza az áramot. A legbiztosabb módja a villanyszerelésnek azonban, ha szakembert hívunk, mert csak ez esetében nem kell tartanunk az áramütéstől. Tehát ha belevágunk is a villanyszerelésbe házilag, ne feledjük, hogy legyünk nagyon óvatosak és körültekintőek! A biztonság az elsődleges.