A villanyszerelés területén alkalmazott technológiák és a felhasznált anyagok rendkívül sokat változtak az elmúlt évtizedekben. Napjainkban szinte már mindent gépek használatával végeznek a szakemberek, korábban ez másként volt, és a véső, valamint a kalapács voltak a fő eszközök a falak átfúrására, de elterjedt volt a csőfúró is.

A fúrás gyakorlatilag úgy történt, hogy a körkörös mozgás mellett kalapáccsal ütötték az eszközt. Az így végzett szerelés bizony igencsak fárasztó volt akkoriban, főként, hogy nem ismerték még a műanyag tipliket sem, s helyettük fa alátétek kerültek a falszerkezetbe. A leleményes megoldásoknak ezzel még nincs vége, és a facsavarok begipszelése mellett a vasból készült tartószerkezetek is elterjedtek voltak.

Napjainkban ennél jóval egyszerűbb a villanyszerelési munka, és korántsem annyira fárasztó, de tény, hogy az ingatlanok egyedi kialakításánál fogva néhol még ma is arra kényszerülnek a szakemberek, hogy kreatívan oldjanak meg néhány felmerülő problémát.

Változások, fejlesztések, új technológiák valószínűleg a jövőben is várhatóak, hiszen az ötletes eszközökre, melyek megkönnyítik a munkavégzést, mindig is volt és lesz igény.