A WC dugulás megszüntetése nem tűr halasztást, ugyanis használható mellékhelyiség nélkül elég nehéz elképzelni az életünket. Vannak olyan esetek, amelyekre csak szakember jelenthet segítséget, de mi magunk is tehetünk egy próbát annak érdekében, hogy gyorsan és ingyen megússzuk a kalandot.

A leginkább kézenfekvő megoldás a jól ismert WC pumpa használata. Nem mondjuk, hogy a megoldás teljesen hatástalan, de csak a leglazább szerkezetű dugulások ellen vethetjük be sikerrel. A módszer lényege, hogy a pumpa vákuumhatásának köszönhetően a dugulást kimozdíthatjuk a helyéről, így talán darabjaiban távozhat. A slag használata szintén alkalmas a kisebb dugulások megszüntetésére. A városi nyomás rendszerint elegendő ahhoz, hogy a dugulás helyén nyomást fejtsünk ki, de a siker itt is elsősorban a dugulás jellegén múlik. A dugulások megszüntetéséhez sok esetben elegendő egy vödör és 10 liter víz. A vizet jó magasról minél nagyobb intenzitással belezúdítjuk a csészébe… Érdemes  némi óvatossággal próbálkozni, nehogy elárasszuk a fürdőszobát. Az így keletkező nyomás sok esetben elegendő, hogy továbblökje a dugulást okozó anyagot.

A legrosszabb eseteket a WC kiömlőkbe szorult műanyag tárgyak okozzák; általában az illatosítók. Ezek megszorulása esetén gyakorlatilag csak a WC csésze felemelése jelent megoldást.